Tips

80% av alla Bitcoin är uppgrävda

Grävskopa
0

Experter uppskattar att cirka 80% av de maximala 21 miljoner Bitcoin som kan finnas i existens kommer vara skapade vid början på 2018. Det innebär att konkurrensen om de sista Bitcoin-mynten kommer att öka.

Hur skapas Bitcoin?

Det är egentligen ganska simpelt. Alla transaktioner som görs med Bitcoin sammanställs i ett enda stort register – blockkedjan. Blockkedjan drivs inte av en central organisation (likt en bank) utan utgörs av datorer hos frivilliga privatpersoner och företag. Genom att protokollföra alla transaktioner som görs får de nya mynt som belöning. Det kallas att gräva Bitcoins eller ”bitcoin mining”.

  • Alla kan gräva Bitcoin
  • Konkurrensen blir bara större och större
  • Ju bättre dator, desto bättre möjligheter

Förenklat kan man säga att istället för en bank som verifierar och autentiserar transaktioner och pengarnas legitimitet så kan detta göras av vilken individ som helst med en dator. En privatperson eller ett företag kan helt enkelt köpa en dator och gräva fram Bitcoins som belöning för att hantera andra användares transaktioner emellan varandra automatiskt.

För att gräva fram några större summor idag behöver du ha en superdator.

Ett exempel på hur Bitcoin skapas

Person A skickar ett Bitcoin till person B. För att transaktionen skall kunna vara giltig måste det finnas ett reglerande system emellan som bekräftar att valutan som har skickats är autentisk. Det är här blockkedjan kommer in. Systemet verifierar transaktionen (detta går i de flesta fall inom loppet av ett par sekunder upp till 10 minuter i värsta fall) och pengarna överförs sedan från person A till B och transaktionen färdigställs.

Den hårdvara som utför sammanställningen av denna transaktion tillhör ett företag eller en privatperson och gör sig en förtjänst på två vis:

  • De får betalt efter att ha bearbetat ett visst antal transaktioner (skapat block i blockkedjan med transaktionshistorik för alla Bitcoin-transaktioner).
  • De tar betalt per transaktion om det totala värdet av transaktionen underskrider ett visst belopp.

Med andra ord kan man säga att privatpersoner och företag lägger ut en engångssumma på hårdvaran som krävs (oftast inte mer än en låda) som sedan får stå och bearbeta transaktioner dagarna i ända och på så vis skapa en passiv inkomst.

När alla 21 miljoner Bitcoin-mynt (vilket är maxbeloppet som kan grävas fram) har blivit uppgrävda via kommer förmodligen priserna för Bitcoin öka. Det kan alltså vara smart att investera i Bitcoin innan detta sker.

Väljer man att inte ha sin investering stående kan man även köpa/sälja valutan med korta intervall allteftersom att kursen för valutan går upp och ned.

Ytterligare ett tips: När din statliga kurs (SEK) går upp och är värd mer betyder det även att du får mer Bitcoins för samma summa svenska kronor än när kursen hade varit lägre. Du kan alltså tjäna pengar både genom att köpa när den svenska kronan är stark samt genom att sälja när Bitcoin-kursen är hög.

 

Du kanske gillar
Bitcoins
Bästa platsen att köpa Bitcoin på 2017

Lämna en kommentar

Din kommentar

Ditt namn
Din hemsida